Hírlevél


Hírek


Már a Wolves utánpótlást is megismerhette a Graz Giants

kelemenakos - 2016.9.13. 23:48

Kiadó felület 660x82

A Farkasok csapata meghívást kapott a Graz Giantstől, hogy a felnőttek közös edzésén és scrimmage-én felbuzdulva, U15-ös csapatunk is összemérhesse erejét az osztrák legfelső liga utánpótlásával.

Már a Wolves utánpótlást is megismerhette a Graz Giants

Miközben az hazai amerikai futball világ a Miskolc sikerétől hangos, és sok fanyalgó ujjal mutogat a miskolci importok számára és nagyszerű játékára, ne felejtsük el, hogy a jövő megállíthatatlanul épül a Budapest Wolvesnál. A miskolci Jónás Máté nagyszerű játéka pedig bizonyítja, hogy nem csak az importokba érdemes pénzt és energiát fektetni. Mielőtt valaki félreértené, gratulálunk a Miskolcnak, különösképp a bajnokcsapat szemtelenül fiatal, és a döntőben is interceptiont szerző, saját nevelésű tehetségének Máténak.
A Budapesti Farkasoknál idén már U13, U15, U17 és U19 korosztályos csapatban is bizonyíthatja bárki rátermettségét, tehetségét. 2016-ban csak az U13 és U15 korosztályban 45 fiatal vesz részt a képzésünkben, és ez a szám egyre bővül. Az idei első flag tornán 3 csapattal vettünk rész, két U15-ös és egy U13-as gárdával, és sikerült is az egyik csapatunknak elhozni a kupát. A második torna már nem alakult ilyen sikeresre, de ekkor U15-öseink már a tavaszi szezon legnagyobb megmérettetésére is készültek. Ezt a felkészülést egészíthettük ki a Graz Giantstől kapott meghívással, így egy közös edzésén és scrimmagen felbuzdulva, U15-ös csapatunk is összemérhette erejét az osztrák legfelső liga utánpótlásával.
A hajnali 5 órás indulás és hosszú út után 12:00-kor kezdődött Grazban a közös edzés és scrimmage, csodálatos körülmények között. Mind a szervezettség, mind a létesítmény irigyelni való volt. A bemelegítés és a rövid posztokra bontott ráhangolódás után már egymásnak is veselkedtek a felek. 24 bátor magyar farkas és majdnem kétszerannyi osztrák óriás. A graziak nem csak nevükben voltak óriások, rendkívüli fizikummal, fegyelmezettséggel, alázattal és hihetetlen gyorsasággal vettették magukat rá tackle-újonc fiataljainkra. Elsőnek két csoportban dolgoztunk, külön az elkapó és DB gárda, illetve külön a falak a LB-ek és futókkal gyűrték egymást. Az osztrákok fölénye elsősorban falposztokon volt szembetűnő, az idő előrehaladtával ez a fölény pedig csak nőtt, hiszen a mieink oda-vissza kellett játszanak védelemben és támadásban is. Ennek ellenére Hermann Attila RB-nek és Pázmándi Krisztián Wingnek is sikerült egyszer-egyszer sikeresen megiramodniuk. Védelemben pedig Répászky Botond OL/DE és Wallner Olivér OL/LB megmozdulásai jelentettek alkalmanként szép stopot a meggyőzően játszó Giants futó szekciónak. A másik csoportban az elkapásainkat rendre megakadályozták az osztrákok, hiába próbálkozott Radil Róbert és Orova Botond QB, de cserébe egy-egy nagy megiramodáson kívül mi is leradíroztuk a WR-eket a pályáról. A speciális csapatok gyakorlása szakította meg a továbbiakban a szituációs scrimmage-t. Kickoff és kickoff return csapatunk is nagyszerűen helyt állt. A tapasztaltabb osztrákok rendre tovább tudták visszahordani a labdát, mint a srácaink, de elégedettek voltunk a látottakkal. Deim Vili kiválóan rúgot, a srácok pedig tették fegyelmezetten a dolgukat. Külön köszönet Majoros Csabának, aki nagyon hatékonyan foglalkozott a héten a srácokkal. A punt jól sikerült, punt returnból azonban a kiváló osztrák blokkok és a bizonytalankodó magyar puntcsapat miatt TD kaptunk. A field goal/extra kísérleteknél vigasztalódhattunk, hiszen egyet sikerült blokkolni. A rögzített szituációknál is érezhető volt a gyakorlottabb csapat fölénye, de kis sportolóink állták a sarat, Hermann Attila és Deim Vilmos megcsillogtatta tehetségét a védelemben is. Tiborcz Péter és Pázmándi Márk pedig gondoskodott róla, hogy a WR-ek is megtanulják tisztelni a Farkasok küzdeni akarását. Orova Botond vezette támadásaink sajnos rendre elhaltak, hiába küzdött nagy szívvel az egyre fáradó fal, nagyon nagy volt a nyomás. Lukács Márk WR-hez és az elkapókhoz, minden igyekezetük ellenére alig sikerült eljuttatni a labdát.

Az eseményt idő előtt kénytelenek voltunk megszakítani, mert hatalmas vihar érkezett. A gyerekek biztonsága érdekében a villámlás miatt befejeztük a napot. Az osztrák edzők elismerően nyilatkoztak fiataljainkról, mi pedig megköszöntük a szívélyes vendéglátást. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal felvértezve, sérülés nélkül indultunk haza. Következő állomás pedig már Győr lesz, ahol egy újabb flag-kupanapon bizonyíthatnak legfiatalabb Farkasaink, miközben a felnőtteknek Pozsonyban kell kivívni a rájátszást érő győzelmet a már Garzával felálló Monarchs ellen. Nehéz hétvége vár ránk, minde szurkolás elkél. Ki-ki lehetősége szerint kísérje Győrbe vagy Pozsonyba a falkát!


Hajrá Farkasok!


Az eseményről az Óriások is írtak egy pár sort a Graz Giants weblapján


A Graz Giants cikk rövidített változata


“A műfüves pályán kezdődtek az edzések, különböző játékszituációkat gyakoroltak, falak, passzjáték, majd a komplett offense és deffense állt szembe egymással, hogy harmadik kísérleteket és a speciális csapat játékát gyakorolják.

A vihar sajnos félbeszakította az edzést.

A két csapat nehezen hasonlítható össze, mert a fiatal magyar játékosoknál még nyilvánvalók a hiányosságok, pl. snap és tackle. A lényeg azonban, ami miatt ez a cikk létrejött az a látható coaching mennyisége és minősége. Amikor a játékosok két órán keresztül engedelmeskednek az utasításoknak és nem laktanyai üvöltözésnek, hanem a kölcsönös tiszteletnek köszönhetően, nem nyílt leszúrások vannak, hanem négyszemközti vagy kiscsoportos megbeszélések, értékelések vannak.

A Giantsnél ezek fiatal “öreg” rókáktól jönnek, mivel a felnőtt példaképek edzik őket.

Mindemellet minden perc előre megtervezett  volt az edzésen, a magyar játékosokkal végzett gyakorlatok is előre rögzített tervek mentén zajlottak. Még a kevésbé gyakorlott partnerekkel is sikerült azt megvalósítani, ami jópár AFL-csapatnál sem megy, hogy a megfelelő időben a megfelelő játékosok a megfelelő helyen álljanak és az legyen a fejükben, hogy mit kell tenni a következő játékban.

Még egy személyes megjegyzés: ha –szerencsére – ritkán is, de az AFL-meccseken ellenségeskedés, sportszerűtlen magatartás tapasztalható, addig ezen a közös edzésen és/vagy előkészületi meccsen, ennek nyomai sem láthatóak. Ebben a nemzeti és nemzetközi szomszédságban, ezeket az együttléteket tudatosan kell megélni. Azt, hogy az edzők és a játékosok a találkozók után pár percig még együtt maradnak és beszélgetnek , ugyanolyan jó látni, mint egy szép futást vagy passzolást.

Írta: Miakich Gábor

Képek: Thurzó Andrea

Giants cikk segítség: Greskó Andrea

Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves
Nyíregyháza Tigers

Budapest Wolves Nyíregyháza Tigers
Időpont: 2018.6.30. 0:00
Helyszín: Budapest
Adó 1% felajánlás