Hírlevél


Hírek


Baseball csapattal bővül a Wolves család

Wolves - 2020.2.18. 16:11

Kiadó felület 660x82

A már 2013 óta működő Budapest Reds csatlakozott a Farkasokhoz.

Baseball csapattal bővül a Wolves család

A Wolves egyesülete baseball-softball szakosztállyal bővült és az új együttműködésről kérdeztük Halmos Balázst, a Reds egyik alapemberét illetve Kovács Istvánt a Wolves-tól.

Budapest Reds
Budapest Reds Facebook oldalához katt a képre

Kérlek röviden mutasd be a Budapest Redset!

H.B.:A Reds 2013-ban alakult, de sokkal régebbi gyökerekkel rendelkezik, sok tagunk a magyar baseball „alapító atyái” közé tartozik. Tulajdonképpen, az 1994-ben gimnazista srácok által alapított Szentendre Sleepwalkers csapata költözött át Budapestre (ez a csapat ma is működik, ami csupán a nevet és az infrastruktúra egy részét vette át, a játékosok és edzők a Reds-ben folytatták a munkát).

Jelenleg kb. 50 aktív játékosunk, két felnőtt baseball és egy felnőtt softball mellett U15 és U12 utánpótlás csapatunk is van. Szép eredményekkel is büszkélkedhetünk; Fennállásunk óta 5 felnőtt baseball és 3 softball bajnoki címet szereztünk. A hazai bajnokság mellett a fiúk a közép-európai Interliga A csoportjában szerepelnek, a lányok pedig a Softball Euroligában. A legtöbb korosztályban a magyar válogatott meghatározó részét is mi adjuk.

A pályánkat magunk építettük fel a XVIII. kerületben, idén egy téli edzősátrat is felhúztunk. A kezdetektől tapasztalt külföldi edzőket alkalmazunk, legjobb utánpótlás játékosaink a nyáron külföldi edzőtáborokban is jártak.

Hogyan indult a Wolves-Reds együttműködés? Hogyan zajlott a folyamat?

H.B.: Két régi ismerősömön keresztül vettük fel a kapcsolatot kb. 2 éve  hogy tapasztalatok gyűjtsünk egy itthon jobban befutott amerikai sportág képviselőitől arról, hogy fejlődhetnénk szervezeti szinten.
Az egyik ilyen ismerős Kovács Sanyi volt, akiről kevesen tudják, de több szezont is lehúzott a Sleepwalkers outfielder-eként, másik pedig Bánhegyi Anna, azaz Texas, aki csapatunk nagy szurkolója-segítője volt, gyakran külföldi meccsekre is kiutazott velünk. 
A megkeresés az egyesület oldalán is kapóra jött, hiszen Kovács István már régen tervezte egy baseball csapat beindítását, ő pedig tőlünk szeretett volna tanácsot kérni.

K.I.: Korábbi mesterem/mesterünk, Lee Hlavka révén, aki középiskolai Hall of Fame baseball edző volt Wisconsin államban, az USA-ban, mindig is szó volt az egyesületben egy esetleges baseball szakosztály elindításáról. A szervezeti háttér azonban csak pár éve tette lehetővé, hogy komolyabban is elgondolkozzunk az új szakosztály felépítésén. Először talán 3-4 éve került szóba komolyabban az egyesületi megbeszéléseken. Több játékosunknak is van baseball múltja, még én is részt vettem egy-két Astros edzésen, így nem volt számunkra teljesen ismeretlen a terep. Valójában nagyjából két éve kezdtünk megbeszéléseket a Budapest Reds vezetésével, akkor még egészen más célból, de már akkor jeleztük, hogy minket komolyabb együttműködés is érdekelne. Ez a két éve tartó ismerkedés, beszélgetés érett be 2019 végére.

A Wolves baseball szakosztálya hivatalosan megalakult, a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség közgyűlése támogatta az egyesület felvételét soraiba, az elnöksége pedig már jóvá is hagyta. Az ünnepélyes bejelentés már december 14-én, a Wolves évzáró karácsonyi rendezvényén meg is történt.

Mit vár a Reds és a Wolves ettől ez együttműködéstől a jövőben?

H.B.: Bízom benne, hogy mindkét fél számára előnyös lesz az egyesülés. A Reds egy kicsi, támogatások és szponzoráció szempontjából szinte láthatatlan egyesület volt, így egy nagyobb egyesület részeként egészen más lehetőségek nyílnak meg számunkra. Ugyanakkor a létszámnövekedés a Wolves számára is komoly előrelépés. Egyértelmű volt, hogy a fejlődésünkhöz komolyabb, professzionálisabb szervezeti háttér szükséges. Ugyanakkor a Reds egy európai szinten ismert és elismert brand, nemzetközi kapcsolatokban és social media megjelenésben is erősek vagyunk; tehát mi is hozzájárulhatunk a Wolves sikeréhez. A felsorolt praktikus szempontokon kívül fontosnak tartom, hogy sikerült összefogni a két legnépszerűbb amerikai sportág legjelentősebb hazai képviselőjét és ezzel egy komoly amerikai sport bázist építhetünk Magyarországon.

K.I.: Úgy gondolom, mindkét fél megtalálja a "számítását" a közös munkában és jövőben. Ezzel a lépéssel tovább bővült a Wolves család, méghozzá egy nagyon komoly szakmai hátterű és nem mellesleg eredményes szervezettel. Az új tagjaink pedig megkapják az egyesület támogatását és erőforrásait, hogy még sikeresebbek lehessenek. A Farkasoknál így már közel 350 játékos fog sportolni 2020-ban a 6 aktív szakosztályunkban. Bár továbbra is az amerikai futball az egyesület zászlóshajója, de minden sportágunk és minden sportolónk nagyon fontos tagja a családnak. 

Mi fog változni a Reds életében?

H.B.: Hogy mi fog változni? Semmi, és minden. A szakmai munkát illetően fontos volt számunkra, hogy garanciát kapjunk a Farkasok vezetőségétől, hogy ez továbbra is a szakosztály hatásköre marad. Mostantól nem csak saját magunkat, hanem egy nagyobb közösséget is képviselünk, ami óriási felelősség, de komoly motiváció is számunkra. Érzelmi oldalról nehéz döntés volt a csatlakozás, hiszen az identitásunk egy részének feladásáról is szól- ilyen például a csapat neve, amiről még nem döntöttünk, de mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy mostantól a Wolves családjához tartozunk.

Közös események kapcsán már nagyon sok ötlet felmerült. A közösségépítő rendezvényeken túl nagyon jól tudjuk majd segíteni egymást az utánpótlás toborzásban, már a 2020. január 11. napján tartandó Wolves TryOut-n is találkozhattok velünk!

Halmos Balázsnak és Kovács Istvánnak köszönjük a válaszokat!

Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores