Hírlevél


Hírek


WLadiesInterjú Récsey Dáviddal- a Wolves Ladies leköszönő vezetőedzőjével

Wolves - 2022.7.5. 13:11

Kiadó felület 660x82

Dávid mesél a kezdetekről és arról, hogy miért érdemes lányokkal amerikai focizni.

Interjú Récsey Dáviddal- a Wolves Ladies leköszönő vezetőedzőjével

A Ladies-ben eltöltött pályafutásom során néha a téli edzéseken, az időjárás viszontagságaival dacolva és ugyanazt a playt 45-szörre is elismételve eltöprengtem: Mit is keresek én itt?! Na és az edzőink, na ők mit keresnek itt?! Honnan van a türelmük?

Az elkötelezettségük? A szabadidejüket ránk áldozzák, a női szeszéllyel reménytelenül harcolnak, és mégis itt vannak és együtt küzdünk a rég áhított osztrák bajnoki címért…
Azt hiszem Récsey Dávid a Wolves Ladies leköszönő vezetőedzője ezekre a kérdésekre is megadta a választ.Dávid a Budapest Wolves 2004-es megalakulása óta, a második edzéstől jelen volt a csapat életében; 11 évig játékosként (Javarészt QB poszton, illetve LB-ként.), edzőként pedig még tovább. 
Edzői pályafutását a Wolves 2. támadó koordinátoraként kezdte, majd onnan 2006-ban váltott át a női csapat vezető edzői posztjára.

Hogyan kezdődött a Ladiesnél a vezető edzői karriered?

Megkérdezte néhány női ismerősöm, hogy ha lenne női csapat, akkor segítenék-e az edzők kiválasztásában, esetleg a kezdeti edzéseken. Emiatt elmentem az alakuló összejövetelre és edzésre, amiből végül az lett, hogy Gál Tamással és Miakich Gáborral együtt kezdtük el edzeni a Ladiest. Átragadt a lelkesedés ránk is.

Van-e kedvenc emléked a csapat életéből, vagy mi az, amire a legbüszkébb vagy?

Sok ilyen van természetesen edzésekről és meccsekről is. Kicsit összekapcsolom a kettőt, mert úgy könnyebb talán válaszolni. A legjobb meccsünk szerintem az a Danube Dragons elleni döntőbe jutási tétű mérkőzés volt, ahol nem volt mindegy, hogy mennyivel nyerünk, illetve az ellenfél a félidőben 21 pontos előnyben volt. A meccs végére megfordította a csapat a meccset és mi jutottunk a döntőbe. Emellett a Vienna Vikings Ladies legyőzése is persze maradandó élmény volt, na meg persze az éppen csak elbukott budapesti rendezésű osztrák női bajnoki döntő is.


Mik voltak a nehézségek?

Az elején férfi csapathoz voltunk szokva mindannyian, ahol sokkal kevesebb a személyes lelki tényező a játékosok esetében. Szerintem a legfontosabb az volt, hogy megtanuljuk ezt a különbséget edzőként kezelni, a többi már jött magától. Edzésmunkában ugyanaz volt a követelmény, mint amit férfi csapat esetén elvártunk volna, ebben nem volt nehéz az átállás egyáltalán. A másik nehézség az inkább csapatszinten mutatkozott meg. Gondolok arra, hogy 4-5 évente kialakult egy nagyon jó, akár bajnokesélyes csapat, azonban nagyjából ez volt az az időtartam, mire általában közel egyszerre a csapat egy jelentős része iskola, családalapítás, munka, pasizási okkal ideiglenesen vagy végleg abbahagyta a sportot. Ezeknek a játékosoknak a helyettesítése újabb 2-3 évbe telt, mert adott tehetség és szorgalom szint mellett a meccsrutint is pótolni kell. Arról nem is beszélve, hogy ez egy folyamatos toborzási feladatot is jelent a csapat számára, mert a szokásosnál is jobban szükség van az utánpótlásra.

Miért érdemes mégis lányokat edzeni?

Kis különbségek vannak, amik megszínesítik egy női csapattal való munkát. Az a tapasztalatom, hogy sokkal lelkesebbek és kitartóbbak tudnak lenni általánosságban a női csapatban, kevésbé adnak fel a játékosok vesztett helyzeteket, képesek a végletekig harcolni. Emellett az, hogy figyelembe kell venni azt is, hogy kinek milyen hangulata van, vagy sokkal inkább kell egyénenként edzésmunkát kialakítani csak fejleszti az edzői képességeket.


A jövőben számíthat-e rád a csapat a vezetőedzői posztról való lemondástól eltekintve?

Nehéz kérdés, mert pont az időhiány miatt éreztem azt, hogy nem tudok annyit beletenni és hozzáadni a csapathoz, amennyit kellene. Most úgy gondolom, hogy pozícióedzőként le tudok járni, mert ott kevésbé káros, ha épp egy-egy edzésen úgy adódik, hogy nem tudok jelen lenni, azonban mondjuk koordinátori feladatot nem biztos, hogy bevállalnék jelenleg.

Mit tanácsolnál az utódodnak?

Legyen türelmes az elején, aztán meghálálja magát az egész. Megéri csinálni, különleges élmény női amerikaifoci csapatot edzeni. Szakmailag pedig azt, hogy ne korábbi sablonokban gondolkozzon a támadások és védelem kialakításánál, hanem sokkal inkább vegye figyelembe a játékosok adottságait, mert a korábbi időszakban is az hozott sikereket.

Miért fontos szerinted a női szakágat támogatni?

Nincs különbség női vagy férfi sport között. Ha van valahány ember, aki sportolni szeretne, egy egyesületnek meg van lehetősége biztosítani azt, hogy sportoljanak és versenyezzenek akkor az támogatandó. Mivel egyedül van női csapatként Magyarországon a Wolves Ladies, így ez külön ad egy extra értéket is számára, de enélkül is fontos megőrizni, na meg jelenleg újraépíteni a csapatot.

Köszönöm a válaszokat! 

interjút készítette: Péter Laura
borító kép: Bratincsák Péter (
Photopium)
további képek: 
Paul Feuersänger

A Budapest Wolves Ladies egykori és jelenlegi tagjai nevében ezúton is szeretnénk megköszönni Récsey Dávidnak a sokéves munkáját és hálánkat kifejezni - kiemelten Gál Tamás és Miakich Gábor „alapító edzőknek” valamint Kövesdi Istvánnak - és mindenkinek , akik a csapatunkat valamilyen formában támogatta.

A jövőben szeretnénk a Ladiest újjáépíteni, ezért várjuk azoknak a jelentkezését, akik akár játékosként, edzőként, támogatóként csatlakoznának a Farkaslányokhoz.Felhívásunk az alábbi linken olvasható:  VEZETŐEDZŐT, VALAMINT POSZTEDZŐKET KERES A WOLVES LADIES

Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores