Hírlevél


Hírek


Sikerül a történelemírás?

Wolves - 2022.7.18. 10:29

Kiadó felület 660x82

A tavalyi HFL aranyérem után a Wolves jó eséllyel indult neki a 2022-es szezonnak, abban a reményben, hogy megvédjék a bajnoki címet. Azonban a döntőig tartó út azonban korántsem bizonyult zökkenőmentesnek.

Sikerül a történelemírás?

„Az év mérkőzése” – így reklámozza a Szövetség már hetek-hónapok óta a HFL döntőt. Még akkor is, ha ezzel nem is minden játékos és edző ért egyet, hiszen mindenkinek a saját meccse a legfontosabb. De az is biztos, hogy ekkor az egész országból összejönnek a tojáslabdások, és annak rajongói, hogy egy kicsit közelebb kerüljenek Amerikához és az igazi profi focihoz. A Wolves pedig abba a szerencsés helyzetbe küzdötte magát, hogy a csapat számára legfontosabb találkozó egy és ugyanaz az év mérkőzésével. 

Ha az nem lenne elég motiváció, hogy mindenkinek a Hidegkúti Stadion gyepén lesz a szeme, egy másik tényező is lázba hozhatja a csapatokat. Ez pedig nem más, mint a történelemírás: sikerül-e megvédeni a bajnoki címet a Farkasoknak a bajnokság fennállása során elsőször. A sors iróniája, hogy ismét a veretlen alapszakasszal záró Fehérvár Enthroners lesz az ellenfél, mint egy évvel ezelőtt.

A Budapest Wolves egy erős és összetartó társasággal vágott neki a 2022-es évnek, jelentősebb külföldi igazolás nélkül.

Ha kivennénk a ligából a fizetett import playmakereket, akkor fixen a Wolvesnak lenne a legjobb, legösszeszokottabb emberállománya. Egy importok nélküli ligát szinte biztos, hogy mi nyernénk.” – vélekedett Bánfi Misi új csapatáról.

De mire elég ez a keret? A szezonban megmutatkozott minden erősség és gyengeség.

A szezon eleje sűrűn indult a budapestiek számára: 3 hét, 3 meccs. Még egy NFL csapatot is megviselne, nemhogy egy szerény hazai együttest.


 Az idényt a fővárosi rangadó nyitotta, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben az akkor jóval esélytelenebbeknek gondolt Cowbells húzta be a párharcot egy utolsó pillanatig kiélezett, de mindvégig a Kolomposoknak álló mérkőzésen. A 25-28-as végeredménnyel, és egy vereséggel látogatott el a csapat Svájcba.


 Az alpesi hegycsúcsok között a Calanda Broncos, európai szinten is nagy múltú együttes fogadta a Farkasokat egy CEFL negyeddöntőre. Ez a mérkőzés magával hordozta az amatőr sport szerencsétlenebb oldalát: sokan magánéleti gondok miatt nem tudtak részt venni. Sajnos a levegőváltozás nem hozta magával a győzelmet. A végeredmény 28-35 a svájci együttes javára. Ki tudja, mi lett volna, ha egy teljes kerettel vágnak neki a külföldi túrának?


 Azonban nem maradt idő a megpihenésre: Az addig 0-2-es mérleggel álló Győr Sharks utazott a Kincsem Parkba, hogy megadják maguknak az esélyt arra, hogy bekerüljenek az évek óta áhított rájátszásba. A Wolves sikere azonban Czirók Marci szerint nem jött könnyen.

Szerintem ez volt a legnehezebb meccsünk. Rengetegen sérültek meg hirtelen kulcspoziciókban. Már megbotlottunk egyszer a Cowbells ellen, így csak a győzelem volt opció. Hál istennek, a végén mi lettünk azok.


 A kötelező, 16-13-as győzelem kevés vigaszt adhatott: két hét múlva az addig veretlen Székesfehérvár Enthroners látogatott a fővárosba, hogy megtartsa ezt a szériát.  Ha ez nem tűnt volna elég nagy fenyegetésnek, még egy kulcsjátékos is kiesett a Győr elleni küzdelem félidejében. Ő nem más, mint Bencsics Márk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Tóth Levi nem riadt meg a hirtelen támadt felelősségtől, a szezon további részében is remekül helytállt irányítóként. A meccs azonban a papírformát hozta, 33-13-as Koronázó győzelemmel ért véget.

Ezután a vereség után a rájátszás is veszélybe került. A Miskolc Steelerst meg kellett verni.


 „Amikor minden elromlik, ami elromolhat, az megadja azt a fajta fesztelen könnyedséget, ami a meccsek megnyeréséhez kell.” – Bánfi Misi szerint ezért sikerült mindent beleadni a Steelers ellen meccsbe a csapatnak, amivel behúzták az utolsó alapszakasz-mérkőzést. A Budapest Wolves bejutott a rájátszásba! A 31-38-as siker viszont nem volt feltétlenül szeplőtlen Sződy Ferenc védőkoordinátor szerint.

„Ez a győzelem jött a legnehezebben. Nagyon sok pontot kapott a védelem, nehezen tudtunk megálljt parancsolni az ellenfélnek, és nagyon sok hibával játszottunk.”


 Az elődöntővel a Farkasok pedig visszaérkeztek oda, ahol a szezont kezdték: a Cowbells otthonába, a Tichy Lajos Sportcentrumba. Ez a mérkőzés a magyar amerikai futball történetében először kettő az egyben volt. A Blue Bowl kupa döntője, és a HFL bajnokság elődöntője. Bár ez az előbbi senkit nem hatott meg. A kudarcba fulladt és nevetség tárgyává vált egyenes kieséses liga megnyerésénél sokkal fontosabbnak bizonyult mindenki számára a Hungarian Bowlba való bekerülés. ???? És hogy egy sportbéli közhellyel éljek, a rájátszás teljesen más műfaj, így az eddigi eredmények nem számítottak. Csak az a meccs számított. A két pesti csapat sokáig fej-fej mellett haladt. A végeredményt pedig mindannyian tudjuk: A Budapest Wolves ismét ott a döntőben!

„A revansvétel a mi legnagyobb erősségünk. Tavaly is meg tudtuk mutatni és remélhetőleg idén is be tudjuk bizonyítani. A Cowbells ellen visszavágtunk az elődöntőben, és hasonlóra készülünk a Fehérvár ellen is a döntőben.” – Bartos Ferenc szerint ez a siker kulcsa a Hidegkúti Stadion kapujában.

De mi dönti majd el, ki lesz a XVI. Hungarian Bowl győztese? A csapat védőkoordinátora jól összefoglalta az eléggé egyértelmű választ: „Azon fog eldőlni, hogy ki akarja jobban a győzelmet, és melyik csapat tudja higgadtabban végigcsinálni a mérkőzést.” És ez mit jelent a Wolves részéről? Miben kell kiemelkedően teljesítenie a csapatnak?A védelmünkön fog múlni. Ha vissza tudjuk adni az offense kezébe legalább kétszer a labdát, akkor nem kéne, hogy gond legyen. – fejtegette a bonyolult képletet Thurzó Márk.

Szombatig már csak annyi a teendő, hogy rákészüljünk a döntőre. Ki szeretne a játékosokhoz hasonló módon hangolódni a meccsre? Mindenképpen adja hozzá a lejátszási listájához a „Someone like you” című számot. És a Miskolc Steelers bevonulóját. Ezzel a két zenével biztosan azonos hullámhosszra kerül majd a nézőtér és a kispad is. Szombaton találkozunk! A hangotokat ne hagyjátok otthon!

írta: Semjényi Anna
fotó: Kardos Gábor

Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores