Hírlevél


Hírek


Harmadik éve ment manuszt a Budapest Wolves!

kelemenakos - 2017.1.17. 9:29

Kiadó felület 660x82

Interjú a Movember Hungary alapítójával. Idén novemberben újra a bajuszoké a főszerep a csapat háza táján, ezért jóképűbbnél jóképűbb játékosok és edzők növesztik a szimbolikus szőrzetet az orruk alá, hogy így hívják fel a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára.

Harmadik éve ment manuszt a Budapest Wolves!


Aki követi a csapatot, biztos észre vette, hogy november eleje óta folyton bajuszokba botlik. Ez nem véletlen, hiszen idén már harmadik éve támogatjuk a Movember Hungary-t a junior bajnoki mérkőzéseinken. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a második legmagasabb halálozási ok, a prosztatarák megelőzésének fontosságára, és hogy ösztönözze a férfiakat arra, hogy Ők is egészségtudatosabb életet éljenek. Ennek legszebb és legegyszerűbb módja a bajusz növesztés, ami akarva-akaratlanul is arra sarkalja a környezetünket, hogy érdeklődjön róla, és mi elmeséljük az okát. Így terjesztve az üzenetet szinte szó szerint szájról szájra. Az egész hónapon át növesztett szőrzeteket, a december 2.-án szervezett Bajusz Party-n mérhetik össze a tulajdonosok, ahol a legszebbet Bajusz királyi címmel díjazzák.
A képen is látszik mennyire elhivatottak vagyunk, és szeretnénk, hogy minél több emberhez eljusson ez a nagyon fontos téma. Ezért éreztük úgy, hogy készítünk egy villám interjút Honti Dániellel, a Movember Hungary elnökével és megálmodójával, hiszen ki más tudná közelebb hozni ezt a kampányt mint maga a főszervező.


A Movember külföldön már 2004 óta létezett. Miért tartott 5 évig mire Magyarországra is eljutott?

Sajnos 2009-ig nem dolgoztam olyan helyen, ahol külföldiekkel találkoztam volna, ezért nem is tudtam semmit a Movemberről. A GE volt az első nemzetközi munkahelyem a diploma után, ahol egy Matthieu Le Chantoux nevű francia srác említette, hogy miről is szól ez a mozgalom, és tette fel a kérdést, hogy miért nincs ez még Magyarországon. A beszélgetés előtt bevallom én sem foglalkoztam a témával és nem igazán éltem egészségtudatos életet sem. Viszont szélsebesen azonosultam a mozgalom eszmeiségével, rögtön arra gondoltam, hogy jobb megelőzni a bajt, nem beszélve arról, hogy Édesapámmal és Nagypapámmal – mint remélhetőleg mindenki – minél több időt szeretnék egészségben eltölteni. A tenni akarástól fűtve bele is vágtam a szervezésbe, amit 2010 óta az Organic Communications vezetőjével és mára már társalapítómmal Paul Ágnessel csinálok.

Milyen volt a szőrös arcok fogadtatása az első években?

Az első évben még nagyon kevesen voltunk, a média sem karolta fel a mozgalmat úgy, mint most. Annak köszönhetően viszont, hogy egyre több férfi vette ki a részét belőle, az egész kampány saját magát reklámoztatta, és lassan mindenki megtudja, hogy miért van ennyi bajuszos fickó novemberben az utcán.

Azok akik képtelenek normális bajuszt növeszteni ugyanúgy a mozgalom részeseként érezhetik magukat?

Még szép, sőt szerintem Ők a legvagányabbak, hiszen ők elég bátrak ahhoz, hogy egy hiányosabb bajusszal is kiálljanak a véleményükért és felhívják a figyelmet arra, amit fontosnak tartanak. Nem az a lényeg, hogy pödört vagy csemege, hanem hogy büszkén legyen viselve.

A Movember Hungary útnak indítása óta, a megelőzésről szóló statisztikák milyen tendenciát mutatnak?

Pontos statisztikai adatok nincsenek, de azt tudom, hogy tavaly 3000 férfi ment el szűrővizsgálatra a Movembernek köszönhetően. Ezt a számot kell minél feljebb tornásznunk mivel Magyarországon évente 5000 férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot, amiből 1500 halálos kimenetelű. Pedig ez a betegség gyógyítható amennyiben időben észreveszik.

A bajusz növesztés célja nem csak a figyelem felkeltés, hanem cselekvésre ösztönzés is. Hány éves kortól és milyen időközönként kellene szűrővizsgálatra járnia egy átlagos férfinek?

Minden felnőtt férfinek vizsgáltatni kellene magát, hiszen a rák bármikor kialakulhat. 50 éves kor felett azonban évente egyszer erősen ajánlott a szűrés. Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy figyeljünk a szeretteinkre, és ne hagyjuk, hogy elhanyagolják az egészségüket. Én is minden évben elviszem édesapámat szűrésre.

Mit tanácsol azoknak, akik nem hajlandók rávenni magukat a vizsgálatra? Tényleg olyan kínos ez, ahogyan azt sokan gondolják?

Ez az egyik kedvenc kérdésem. Mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy melyik a kínosabb, meghalni egy gyógyítható betegségben vagy egy szűrővizsgálat! Arról nem is beszélve, hogy a prosztatarák merevedési gondokat okoz, és annál kevés kínosabb dolog van, ha egy férfi nem tud teljesíteni az ágyban.

Így kezdődött a 2016-os Movemberünk.

Vannak olyan programok, ahova az ellátogatók többet tudhatnak meg a betegségről, esetleg ingyenes szűrésen is részt vehetnek?

Idén két ingyenes szűrést is szerveztünk, mindkettőre 120-120 helyet tudtunk biztosítani, ami azonnal be is telt. A nagy érdeklődésnek hála jövőre megpróbáljuk növelni a férőhelyeket.

Novemberben csatlakozunk két véradás helyszínéhez, amelyen PSA-tesztet végzünk. November 24-én a Vöröskereszt budapesti székházában, 30-án az Europeum Bevásárlóközpontban várjuk az érdeklődőket.

Programjainkon egyébként nem csak a rákról hanem más férfias témákról is tájékozódhatnak résztvevők például, hogy férfiként sem szabad elnyomni az érzelmeinket, mert ezek is rengeteg pszichés betegséget okozhatnak.

A bajuszos arcon kívül, hogyan lehet még támogatni a mozgalmat?

Ha valaki kedvet kapna az adományozáshoz, akkor kérem látogasson el a honlapunkra, http://www.mentsmanust.hu/tamogass/#adomanyozas ahol minden szükséges információt megtalál ahhoz, hogy egy ilyen hasznos ügy támogatója lehessen.

Végül, kíváncsiságból muszáj rákérdeznem, hogy szereted-e az amerikai focit? Ennek a kérdésnek azért is van létjogosultsága, mert ebben a sportban rengeteg játékos vesz részt az ilyen és ehhez hasonló mozgalmakban, és hívja fel a figyelmet például a prosztatarákra vagy a mellrákra.

Az amerikai foci bevallom őszintén kicsit kimaradt az életemből, de ennek ellenére nagyon tisztelem az olyan sportolókat, akik kiállnak valamilyen cél mellett. Általuk rengetek emberhez eljutnak ezek az üzenetek, hiszen sokan példaképként tekintenek rájuk.


Tudok róla, hogy egyszer te is részt vettél egy edzésünkön. Hogy érezted magad?


Nagyszerű élmény volt az edzés, jól átmozgatott. Futó – elkapó poszton próbáltam ki magam, és tetszett is a játék, de úgy érzem már túl későn jutott el hozzám ez a sport, és nem tudnék már időt szakítani rá, hogy igazán jó lehessek benne. Egyébként régen vízilabdáztam, szóval a fizikumom valószínűleg meg lenne hozzá. ;)

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését a mozgalom iránt, és szeretne többet megtudni Movemberről, a programokról vagy a prosztatarák megelőzéséről, az látogasson el a www.mentsmanuszt.hu -ra vagy likeolja őket facebookon www.facebook.com/MovemberHungary/ Írta: Gerber Zsolt


Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores