Hírlevél


Hírek


Veterán NFL játékos tette tiszteletét a kisfarkasok edzőtáborában, és nem ő volt az egyetlen vendég

Wolves - 2017.11.6. 22:58

Kiadó felület 660x82

An NFL veteran visited our youth training camp, and he wasn't our only distinguished guest there

Veterán NFL játékos tette tiszteletét a kisfarkasok edzőtáborában, és nem ő volt az egyetlen vendég

For the English version, please scroll down.


Rohamléptekkel közeledik a junior szezon. A hónap elején fiataljaink a felkészülés jegyében 4 napos edzőtáborba vonultak Esztergomba. A táborban tiszteletét tette Dave Elmendorf, aki a hetvenes években 9 szezont játszott a Los Angeles Rams védelmében safetyként és a speciális csapatrészek munkájában is részt vett visszahordóként. Dave 9 L.A.-ben töltött éve alatt a Rams sokszor volt csoportgyőztes és az utolsó szezonjában be is jutottak a Super Bowl-ba, de sajnos nyerniük nem sikerült.Dave két edzés között rövid történeteket mesélt a srácoknak a csapatmunka, az egymás iránti tisztelet és a kitartás fontosságáról. Elmesélte például hogy egy alkalommal szezon közben tört el néhány bordája, de ennek ellenére a kezdő csapatban maradt, mert tudta hogy a csapat számít rá.

Ezek után a kisfarkasok kérdéseinek zápora következett. A fiatal játékosok (és edzőik) kérdéseire Dave lelkesen válaszolt.


Az eseményen jelen volt a SportTV Trash Talk című műsorának forgatócsoportja is, akik miután Dave megválaszolta a fiatalok és edzőik összes kérdését, készítettek egy interjút a veterán játékossal. Szóba került például hogy Dave profi sportkarrierjének a kezdete abban hasonlít Tom Brady egyetem utáni első lépéseihez, hogy mind Dave-et, mind Tom-ot két profi ligába is draftolták és választaniuk kellet, hogy melyik sportágban akarnak profiskodni. Mindketten az MLB kárára az NFL-t választották.

A Trash Talk a nyári szünetük után múlt héten tért vissza a képernyőre. A táborunkban készült interjú augusztus utolsó napján, azaz ehét csütörtök este kerül majd adásba.


Dave azóta sajnos haza repült, de megígérte hogy igyekezni fog mielőbb visszatérni Magyarországra.

Hogy tetszett Magyarország?

Amint a táborban a játékosoknak is elmondtam, áldott jó sorsuk van hogy a Magyar fővárosban laknak. Budapest gyönyörű történelmi város, gazdag hagyományokkal. Lenyűgöző volt mennyire barátságosan bántak velünk, bármerre is jártunk a fővárosban és a balatoni kiruccanásunkkor. A csoport amellyel érkeztem a Texas államban található Hilltop Lakes Kápolna képviseletében jött Magyarországra a Rákosszentmihályi Baptista Gyülekezet vendégeiként. Magyar gyerekeknek tanítottunk angol nyelvet és megismertettük velük Jézus tanításait. A magyarországi túránk egyik kiemelkedő mozzanata volt számomra a táborotokban tett látogatásom és az hogy beszélgethettem a játékosaitokkal. Nagyon lelkesek és kedvesek voltak, valamint ügyesen kérdeztek. Nem is sikerülhetett volna jobban a látogatásunk, és remélem hogy jövőre megint lesz alkalmam idelátogatni. Ha sikerül, akkor remélem hozzátok is eljutok megint. Köszönöm a lehetőséget hogy találkozhattam a játékosaitokkal.

Elmendorf_gyűrű.jpg


Milyennek láttad a Budapest Wolves juniorjainak edzőtáborát?

Jól esett megtapasztalni hogy milyen sok Magyar fiatal rajong az amerikai fociért. Jómagam focizva nőttem fel, ők viszont még csak most ismerkednek ezzel a sporttal, és úgy tapasztaltam imádják. Tetszett hogy ilyen sokan beszélnek közülük angolul, és meglepően hozzáértő kérdéseket tettek fel. A végén sokukkal fényképeket is készítettünk. Nagyon kedvesek voltak és mindegyikük közelről akarta látni a Főcsoport győzelmi gyűrűmet. Az edzők kedvesek és segítőkészek voltak. A magyarországi utunk egyik fénypontja volt az edzőtáborotokban tett látogatásom, és remélem lesz alkalmunk megismételni.


Balról: Miakich Gábor, Dave Elmendorf, Kovács István

Kép: Sződy Ferenc


Mit üzensz azoknak a fiataloknak akik fociznak, illetve azoknak akik még csak gondolkoznak rajta de még nem merték kipróbálni?

Ahogy azt már említettem, gyermek korom óta sportoltam. Baseballozni tíz évesen kezdtem, focizni pedig két évvel később. Kétségtelen hogy elfogult vagyok a csapatsportok iránt. Hiszem hogy jó irányba terelik a fiatalokat, mert jól emlékszem arra, hogy gyermekként milyen jó hatással voltak rám és az életem alakulására. Természetesen azért vannak kivételek is. Nem mindenki rendelkezik a sportoláshoz szükséges adottságokkal. Vannak olyanok akik az élet egyéb területein ügyesek inkább. Viszont azoknak akik rendelkeznek a sportoláshoz szükséges fizikai adottságokkal, pazarlás nem építeni erre. Csak egy módja van annak, hogy egy fiatal megtudja, rendelkezik-e a sporthoz szükséges fizikális adottságokkal. Ki kell próbálni. Vannak olyanok akik azt mondják hogy az Amerikai foci durva sport és meg fogsz sérülni. Mások azzal érvelhetnek, hogy ez nem egy hagyományos sport itt Magyarországon. Nekik az a válaszom hogy 9 évet nyomtam végig az NFL-ben anélkül, hogy egyetlen meccset ki kellett volna hagynom. Ráadásul a mai védőfelszerelések már sokkal jobbak, mint az én időmben voltak. Minden sportban ott a sérülés veszélye. Úgy gondolom az hogy az Amerikai foci még gyermekcipőben jár Magyarországon, csak vonzóbbá teszi a fiatalok számára. Mikor tizenkét évesen elkezdtem focizni, fogalmam sem volt arról, hogy a foci révén fogom megszerezni az egyetemi tanulmányaimat, és hogy szép karriert fogok befutni a sport révén. Talán még ennél is fontosabb, hogy a foci megtanítja a fiatal játékosokat arra, hogy miként tudnak csapatban dolgozni egy közös cél elérése érdekében, és azt hogy miként támaszkodhatnak mások segítségére illetve hogyan segíthetnek másoknak.

Ahogy azt a táborban is többször hangsúlyoztam, jellemzően az a csapat fogja győztesként végezni melynek tagjai a legjobban tudnak közösen dolgozni, úgy hogy minden játékos a lehető legjobban végzi el a saját feladatát. Az olyan csapatot melyben minden játékos jól teljesít, csak erős lehet, és nagyon nehéz őket legyőzni. Csak buzdítani tudok minden fiatalt, hogy próbálja ki ezt a játékot. Nem tudok érvet felhozni a foci kipróbálása ellen.


A tábor egésze alatt további vendégeink is voltak.

Abban a kitüntetett helyzetben voltunk hogy a tábor során kiváló vendégedzőkkel dolgozhattunk együtt. A Vienna Vikingstól hárman erősítették a stábot. Thomas Oelsboeck, OL edző aki már szinte haza jár Magyarországra mert annyi mérkőzésen és táboron részt vett már itt. Armin Novidi DL edző. Valamint Anthony Stevenson aki jelenleg is aktív RB a Vikings felnőtt csapatában. Végül de nem utolsósorban ott volt John Anderson is a Zagreb Patriots-tól aki a linebackerekkel foglalkozott és magával hozta gyermekeit is. Hálásak vagyunk a segítségükért.

-------------------ENGLISH-------------------


An NFL veteran visited our youth training camp, and he wasn't our only distinguished guest there


The junior season is fast approaching. Our youth teams went to Esztergom for a 4 day training camp. We had a surprise visit from Dave Elmendorf, who played 9 seasons at safety in the NFL in the seventies for the Los Angeles Rams. During his 9 years in L.A., the Rams won their division multiple times and in his last they made it to the Super Bowl, but unfortunately they did not win.

Dave told our youngsters some stories about the importance of teamwork, toughness, and respecting each other. For example, he told us about that time when he suffered some broken ribs during the season but stayed in the starting lineup because he knew that the team was counting on him.

Afterwards he kindly answered all the questions that our players and coaches had. We had so many questions that this Q&A part lasted longer than the storytelling session.

The media was represented by the crew of SportTV’s show called Trash Talk. After Dave finished answering all of our questions, he gave an interview to Trash Talk. The reporter made a comparison between Dave’s and Tom Brady’s career, as both of them were drafted by two different major leagues, and so both had to decide which port to start a professional career in. Both chose the NFL over the MLB. Dave’s visit to Hungary ended and he flew back home, but he hopes to return soon.


Please let us know how you liked your time in Hungary.

As I told your players, they are blessed to live in the Budapest area. It is a beautiful city, rich in history and tradition. I was very impressed with how friendly we were treated everywhere we went around the city and on our sidetrip to Lake Balaton. Our group, sponsored by my church in Texas, Hilltop Lakes Chapel, was in Hungary as guests of Rakosszentmihályi Baptist Church. We met there with Hungarian children for an English camp that included a recreation time and introduction to the Good News of Jesus Christ and His wonderful offer of everlasting life through belief in Him. Certainly, one of the highlights of the trip for me was having the opportunity to talk with your players. They were enthusiastic, polite and asked very thoughtful questions. I don't know how the trip could have been better, but I hope to find out next year if I'm able to return. If so, I hope to visit your camp again. Thank you for the opportunity to visit with them.

What was your experience of our youth camp like?

For me, it was a great pleasure to see so many young Hungarian players so excited about American football. I grew up with the game, but they are just getting exposed to it and seem to have a great love for it. I was impressed with how many of them spoke good English and I certainly was surprised by how many insightful questions they had. During the photo opportunities, they were extremely polite and all wanted to see, hold and take pictures of my Super Bowl ring. All of the coaches were positive and helpful, especially Zoltan with the translations. We couldn't have gotten very far without Zoltan. It was one of the highlights of my trip and I hope to do it again.


What is your message to youngsters who just recently started playing football, and to those who have been considering it, but did not have yet have the courage to give it a try?

As I said above, I grew up with sports. I began playing organized baseball at age 10 and football at age 12. I am very biased about the positive impact that team sports can have on young players because I know what a positive impact it had on me as a youngster and on my entire life. But, it isn't for everybody and some youngsters are blessed with other talents besides athletic ability. So, for those that have some  skills, it would be a waste of those skills to not participate in some kind of sports activity. And, there's really only one way to find out if you have those skills. Give it a try. Some might say that American football is very rough and there is a risk of injury. Others might say it is not a traditional Hungarian sport. To those I would answer that I played nine years in the NFL without missing a single game and the equipment today is much improved from when I played. Any team sport includes the chance of injury. And, I believe, the fact that American football is "new" to Hungary makes it that much more appealing.  When I started football at age 12, I certainly had no idea that, through football, I would get my college education paid for and make a nice career from football. Perhaps more importantly, football teaches young men how to work together to reach a common goal and how to rely on others and have them rely on you. As I told your players, usually the winning team is the one that plays best together, each player doing his job the best that he can. Each player doing his job well for the good of the team is powerful and hard to beat. I would encourage every young man to try the game. There is no negative to giving football a try.We had some more guests

We were lucky enough to have been assisted by some excellent coaches from other teams in the region. We had three members of the Vienna Vikings family at our camp. OL coach Thomas Oelsboeck, who is now so frequent in Hungary because all the games and camps he attends here that soon it will be about time for us to start arranging a Hungarian second citizenship for him. We also had DL coach Armin Novidi. One of the Vikings’ current RBs Anthony Stevenson was also there to help with our young RBs. Last but not least, John Anderson was representing the Zagreb Patriots, and kept our linebackers busy. We are grateful for all of them for their efforts.
Írta és fordította: Tarnai Zoltán


Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores