Hírlevél


Hírek


Rózsaszín október a mellrák elleni küzdelem jegyében

Wolves - 2017.11.6. 22:59

Kiadó felület 660x82

A Budapest Wolves is csatlakozott a Steelers.hu adománygyűjtő akciójához

Rózsaszín október a mellrák elleni küzdelem jegyében

Immár hetedik éve, hogy a Steelers.hu baráti kör az Egyesült Államok-beli Pink Month mintájára hazánkban is bevezette a Rózsaszín októbert, amely egész hónapban a mellrák elleni küzdelemre és a megelőzésre igyekszik irányítani a figyelmet, egyben adományokat is gyűjt a Magyar Rákellenes Liga számára. A Budapest Wolves mellett a Telekom Veszprém kézilabdacsapata, Gercsák Szabina Ifjúsági olimpiai-, világ- és Európa bajnok, a Miskolci Judo Klub versenyzője, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) is a mellrák elleni küzdelem mögé állt. A Wolves főképp női csapata, a Ladies révén népszerűsíti a kampányt.

 Fizel Zoltán, a Steelers.hu főszerkesztője és Dr. Gundy Sarolta PhD, kandidátus, rákkutató, a Magyar  Rákellens Liga elnökségi tagja válaszoltak a kérdéseinkre.

Wolves.hu: Mióta rendez a Steelers honi baráti társasága itthon is Rózsaszín októbert?
Fizel Zoltán: Ez a hetedik évünk.

Fizel Zoltán a Steelers.hu képviseletében

Wolves.hu: Elmondhatjuk, hogy egyre szélesebb körben jut el az információ az emberekhez? Milyen fórumokon tudtok megjelenni?
Fizel Zoltán: Szerencsére évről-évre szélesebb körhöz jut el az ige. Ezért próbálunk szinte minden évben valami új sportágat behozni, hogy a csak azt figyelők is megtudhassák, hogy figyelni kell magukra és az egészségükre.

Wolves.hu: Mekkora összeg jött össze tavaly a kezdeményezésnek köszönhetően? Idén mit vártok?
Fizel Zoltán: Egyre magasabb az egy hónap alatt befolyó összeg szerencsére. Tavaly 2 millió 300 ezer forint jött össze. Ha idén ötven forinttal több gyűlik, már boldogok leszünk!

Wolves.hu: Milyen esélyei vannak ma Magyarországon egy emlődaganattal diagnosztizált betegnek? A magyar és az amerikai statisztikák sajnos egyelőre nagy eltérést mutatnak. Hol járunk most, hova fejlődhetünk?
GS: Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretném, hogy a kb. 15-20 évvel ezelőtt beindult intenzívebb kampányoknak, a műszerezettség és a szövettani diagnosztizálási módszerek fejlődésének, illetve a fegyelmezettebb önvizsgálatoknak köszönhetően az utóbbi 10 évben az emlőrák okozta halálozás 6%-kal csökkent hazánkban, s ha ehhez hozzáadjuk a betegség gyógyításában (sugár- és/vagy kemoterápiás lehetőségek, sebészeti technika) már eddig is elért eredményeket akkor ez a szám még kedvezőbb lesz. Ehhez azonban az emberek gondolkodásmódjában az egészségükkel való nagyobb  törődésre minduntalan fel kell hívni a figyelmet. Minél korábbi a felfedezés, annál eredményesebb a gyógyítás. A korai felismerésnek köszönhetően  remélhetően mi is megközelítjük, vagy elérjük azt az arányt, ami pl. az Egyesült Államokban 90%-ban biztosít öt éves túlélést az emlődaganatban megbetegedetteknek. Ott évtizedek óta óriási figyelemfelkeltő kampányokat rendeznek, civilek és neves közéleti szereplők.

jobb oldalon a háttérben Dr. Gundy Sarolta PhD, elől Gulyás Veronika a Wolves Ladies segédedzője

Wolves.hu: Kik lehetnek érintettek?
GS: Általában az 50 év feletti nők alkotják a betegek 80%-át. De a 45 év alatti hölgyeknél, különösképpen ha a családban halmozódás észlelhető és a testvérük vagy az édesanyjuk is fiatalon volt emlődaganatos, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulniuk. 

Wolves.hu: Milyen tünetek segíthetik a betegség felismerését?
GS: Szívem szerint már az iskolában felhívnám a figyelmet az önvizsgálat módszerére, 45 év felett pedig illő legalább kétévente résztvenni mammográfiás szűrésen. Az elhízásnak, a mozgásszegénységnek, az alkoholizálásnak és a dohányzásnak, egyes foglalkozási ártalmaknak fontos szerepük van az emlőrák kialakulásában. Ezen túl, ha egyenetlen az emlő felszíne, gyulladt, váladékozik, befűződik, ezek a jelek mind-mind a betegség gyanújára hívják fel a figyelemet. Ha valamit érzünk a mellünkben, legyen természetes, hogy tükör elé állunk, és megnézzük: nem piros? Nem duzzadt? Nem nagyobb vagy más formájú, mint az ellenoldali emlő? Végül: NE a netről és laikusoktól tájékozódjunk!

 A Budapest Wolves, a MAFSZ és több másik sportág képviselői is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Aki NFL-t néz, nem fog csodálkozni, ha fel-feltűnnek majd a hónap során már sportágak esetében is rózsaszín kiegészítők, amelyeket a szurkolók meg is vásárolhatnak. A befolyó összeg ebben az esetben is a Magyar Rákellenes Liga számlájára kerül.

A Budapest Wolves több tagja is részt vesz az október 1-i esti kampányindító sétán az alkalomra rózsaszín fénnyel kiviágított Lánchídon. Bár a Ladies tagjai aznap éppen Bécsben játszanak meccset a Vienna Vikings ellen, az októberi mérkőzéseiken ők is népszerűsíteni fogják a kampányt, csakúgy mint közösségi oldalukon és a médiában, amikor csak lehetőség adódik.

írta: Gulyás Veronika
Képek: Urbán László

Videós beszámolók a Wolves közreműködésével szervezett sajtótájékoztatóról. 


Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores