Hírlevél


Hírek


Sződy Ferenc lesz a nyáron hivatalosan is megalakuló új válogatott stáb védelmi koordinátora

Wolves - 2022.5.24. 13:08

Kiadó felület 660x82

Az elmút 18 év eseményeit és érdekességeit valamint a jővőbeli terveit mesélte el nekünk Francsi

Sződy Ferenc lesz a nyáron hivatalosan is megalakuló új válogatott stáb védelmi koordinátora

KelAki: Kerestem az első emlékem rólad és egy fotó ugrik be, amikor játékosként mész a pályára, talán az Építők pályán volt, de mikor is?
Francsi: A képre emlékszem, de nem az Építők pályán, hanem a Tatai úton volt, a XIII. kerületben, 2007-ben lehetett a Black Knights (Titans elődje - a szerk.) ellen vonultunk és a félidőben készült a kép, ha jól emlékszem. 


KelAki: Aki esetleg követ Twitteren (@Francesco23) vagy követte a 2020-ban zajló e-HFL bajnokságot az tudhatja rólad, hogy szabadidődben szoktál konzolozni. Mi az aktuális kedvenc játékod? 
Francsi: Nem sok időm van rá mostanában, de amivel most játszom, az az Elden Ring, időnként egy kis Warzone.

KelAki: Mi a foglalkozásod és hogyan jött a foci az életedbe?
Francsi: 2001 óta kormánytisztviselőként dolgozom a Magyar Államkincstárnál, jelenleg osztályvezető vagyok. Először, nagyjából mint mindenki, külföldi csatornákat néztem és tetszett a sport, aztán, amikor a Sport TV-n elkezdték a Super Bowlokat közvetíteni 2004-ben, ott láttam egy felhívást, hogy játékosokat keresnek. Írtam egy üzenetet a feltüntetett e-mail címre és Attila (Árpa Attila - a szerk.) válaszolt, hogy hol és mikor jelenjek meg. Onnantól kezdve mondhatjuk, hogy elég hangsúlyos szerepet kap az életemben a foci. 

KelAki: A Wolves 2-ben cornerbackként játszottál és elég hamar lettél a Wolves Juniors edzője, akikből később megalakult a Hurricanes, majd ennek megszűnése után lettél a Szekszárd Bad Bones vezetőedzője. Mesélj egy kicsit nekünk, hogyan lettél edző?
Francsi: Úgy indult, hogy már amikor a W2-ben játékosként tevékenykedtem, akkor elkezdtem focis cikkeket olvasni. Próbáltam saját magamat fejleszteni, hogy egyre többet tudjak a játékról, értsem, hogy mit és miért kell csinálnom, ne csak azt, amit az edzésen a pályán megtanulok. Elsősorban online keresgéltem anyagokat, mert konkrétan defensive back edző nem is volt W2 keretében. Akkor Fütyesz (Péter Csaba - a szerk.) szakértő irányítása alatt tevékenykedtünk, rá hárult, hogy az alapokat megtanítsa nekünk. Mivel ennél többre voltam kíváncsi, ezért elkezdtem egy kicsit képezni magamat, illetve később a defensive back társaimat. Limitált ismereteimhez mérten mondtam okos dolgokat a többieknek, hogy hogyan próbáljuk jobbá tenni saját magunkat. Ezután volt egy felkérés a Wolves Juniors edzői részére, hogy aki tud, az menjen segíteni. Volt szabadidőm és kedvem, ezért mentem. Ott is először a DB-ket edzettem, majd Zsolt (Kovács Zsolt - a szerk.) elég hamar megbízott bennem és kinevezett DC-nek, ekkor még az edzősködést és a játékot párhuzamosan csináltam. Végül döntés elé kerültem, hogy játékosként vagy edzőként folytassam és egy akkor aktuális térdsérülésem miatt ezt az irányt választottam. 


A Wolves Juniors után következett a Hurricanes-éra az életemben, ahol szintén DC-ként tevékenykedtem és igyekeztem egyre szélesebb körű tudásra szert tenni Kovács Zsolti vezetőedző mellett. Amikor a Hurricanesnek vége lett, akkor szerettem volna magam vezetőedzőként kipróbálni. Elég sok ajánlatot kaptam, végül 2015 januárjában Szabó Ferenc, a Bad Bones elnöke meghívott magához. Bemutatta nekem a szekszárdi cafetériát – értsd a borvidéket – és elkezdtem megismerkedni az ottani emberekkel, szimpatikussá vált az egész. 2015-ben mentem oda és nagyon szép másfél évet töltöttem Szekszárdon. Nyilván egészen más körülmények voltak ott és teljesen más volt a mentalitás is, mint amit Pesten megszoktam. Remélem én is előre tudtam vinni a csapatot, hogy a hobby fociból kicsit előre mozduljanak. Nagyon tehetséges játékosokkal találkoztam ott, többek között Zilai Janival, aki azóta, mint közismert, az NFL camp-et is megjárta. Aztán 2016 nyarán visszatértem.

KelAki: Miért lett vége ennek Rosszcsontokkal? 
Francsi: Másfél év után a logisztikai nehézségek miatt, azaz, hogy nem volt hétvégém, mert péntek este leutaztam, lent aludtam és utána szombaton volt még edzés, illetve hétvégén a meccsek, úgy döntöttem, hogy újra budapesti csapatnál szeretném folytatni, ezért elköszöntem Szekszárdtól és jeleztem az itteni csapatoknak, hogy újra elérhető vagyok. Kovács Istvánnal leültem beszélgetni és eléggé úgy tűnt, hogy hasonló terveink vannak a footballal kapcsolatosan és a Wolves, mint alma mater eléggé közel állt mindig a szívemhez. Megbeszéltük, hogy először az utánpótlással foglalkozom és utána meglátjuk, a felnőttekkel hogyan lesz, hiszen akkoriban Miakich Gábor volt a védelmi koordinátor.

KelAki: 2017-ben már a Wolves védelmi koordinátoraihoz csatlakoztál és idén assistant HC illetve DC is leszel a Farkasoknál. Mit jelent az, új kinevezés?
Francsi: Igazából ezt azért szerettük volna, mert a szezon elején kérdéses volt, hogy István a munka és családi elfoglaltságok mellett mennyire tud részt venni a csapat életében és az edzéseken. Ezért kerestünk egy általános helyettest, aki mint felelős vezető, mindig ott tud lenni a csapattal és így “hivatalosan” is tudja képviselni a szerepkört. István döntése szerint ez az ember lettem én.

KelAki: Idén is a Wolves DC-je leszel a HFL-ben. Emberanyagban erősödött a defense, főleg a front seven, a DB soron talán lenne mit javítani. Mitől lehet ez a defense jobb, mint a tavalyi bivalyerős védőegység? Miket változtatnál a jelenlegi védelmen?
Francsi: A tavalyi évben egy teljesen új rendszert kezdtünk el, így a változtatást az elmúlt évekhez képest már tavaly megkezdtük. Jelenleg a secondary az, ami erősítésre szorul, de ez tavaly is így volt. Tudjuk, hogy milyen erősítések jöttek az ellenfeleknél irányító és elkapó poszton, így a passzvédelmünket és a secondary-t kell megerősíteni. A front seven valóban elég erős, úgy érzem.

KelAki: Miért ilyen nehéz jó DB-ket találni idehaza? Magam is több WR-t tudok felsorolni hazai szinten, mint DB-t.
Francsi: A gyors, atletikus játékosok elsősorban elkapók szeretnének lenni, mert ott van a fény és a csillogás offense oldalon. Az egy örökérvényű igazság viszont a fociban, hogy fogd meg a legjobb atlétáidat és rakd be őket defensive backnek. Elsősorban inkább elkapók szeretnek lenni a legtöbben, de ez nagyjából minden korosztályra, minden csapatra, mindenhol igaz. Emiatt viszonylag nehezebb DB-ket találni, akik adott esetben magasabbak, gyorsak, agresszívek, erősek. Nagyon jó atletikus képességgel kell, hogy rendelkezzenek ahhoz, hogy valaki igazán jól DB legyen. Nálunk is vannak nagyon tehetséges, nagyon ügyes srácok. Alapvetően mondjuk első körben Tyukodi Mátét mindenképpen érdemes kiemelni, aki gyakorlatilag egy teljesen jó prototípusa cornerbacknek itthon Magyarországon. Tudjuk, hogy Szakács Kristóf jelenleg Franciaországban légióskodik, így kell az erősítés, amit importokkal próbálunk majd megoldani.

KelAki: Egy jó DB-nek szerinted mik az erényei, alapvető tulajdonságai, amik szükségesek? 
Francsi: A sebesség és az agresszivitás a két legalapvetőbb dolog, illetve mentálisan nagyon erősnek és lehetőleg kizökkenthetetlennek kell lennie, én ezeket mondanám a legfontosabbnak. Persze vannak kiegészítő tulajdonságok, tudjon biztosan tackle-özni, legyen lehetőleg jó labdaérzéke, de ezek mind másodlagos tulajdonságok. Nagyon gyorsnak és stabilnak kell lennie. 

KelAki: Mennyire kell a játékintelligencia?  
Francsi: Alapvetően azok közül, akik újoncként elkezdik a játékot, tapasztalataim szerint viszonylag kis százalék az, akinek tényleg olyan veleszületett játékintelligenciája van, ami kiemelkedő. Nyilván nagyon jó, hogy ha az újoncban megvan a kellő játékintelligencia, mert akkor kiemelkedő játékossá tud válni, de ahhoz, hogy használni tudjuk a pályán, első nekifutásra az is elég, ha megtanulja azt, hogy mi a dolga.


KelAki: Nagyjából egy hete felröppent a nagyon nagy hír - amihez ezúton is gratulálok - hogy Dan Pippin a Magyar Amerikai Futball válogatott új vezetőedzője felkért a védelmi koordinátor szerepére. Mesélj kérlek erről a folyamatról, mert amit tudni lehet ezzel kapcsolatban, hogy te és Iványi Marci is pályáztál a válogatott vezetőedzői posztjára, de végül Coach Pippin került kinevezésre és nem sokkal ezután, amikor Magyarországra látogatott, akkor részt vett a Wolves edzésén. Szóval, hogy volt a kiválasztás, mit lehet erről tudni? 
Francsi: A 2021-es válogatott program befejezése után nem sokkal tudni lehetett már, hogy Grátz Vilmos lemond a vezetőedzői pozícióról, ami - mivel egy stábról van szó - gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy az edzői stáb is teljesen felbomlik. Ezt már viszonylag hamar lehetett tudni és valamikor az év végéhez közeledve ki is írta a szövetség a pályázatot a vezetőedzői pozícióra. Először megmondom őszintén nem is gondoltam rá, hogy megpályázzam, de nem kis meglepetésemre elég sok megkeresést kaptam válogatott játékosok részéről, illetve edző kollégák részéről is, hogy adjam be a pályázatomat a vezetőedzői pozícióra. Ez nyilván nagyon jóleső érzés volt és meglepett, főleg a megkeresések száma, illetve, hogy olyan emberek is felvetették ezt nekem, akikről nem gondoltam volna. El is készítettem a pályázati anyagot és be is adtam.
Az nyilvános, hogy Marcival ketten adtunk be pályázatot a pozícióra és közben egyeztettünk egymással a beadás előtt, és utána is egyértelműen támogatva a másikat. Végül a szövetség úgy döntött, hogy az amerikai pályázót jelöli ki a vezetőedzői szerepre, de Vili (Grátz Vilmos - a szerk.) jelezte, hogy szeretnék, ha Marci és én is hajlandóak lennénk együtt dolgozni majd Pipinnel és benne lennénk a válogatott stábban. Magam részéről én továbbra is azt gondolom, hogy nagyon nagy megtiszteltetés bármilyen sportágban egy válogatott tagjának lenni, úgyhogy mondtam, hogy természetesen meghallgatom az amerikai edzőt, hogy ha hasonlóképpen vélekedünk a fociról, az egész történetről, akkor nyugodtan tudunk majd együtt dolgozni. Még mielőtt Magyarországra érkezett volna Dan, online és telefonon is beszéltünk. Ez a telefonbeszélgetés közel másfél órás volt és már akkor elég valószínűvé vált, hogy hasonló platformon vagyunk a focival kapcsolatban. Amikor Magyarországra jött, akkor beszélgettünk az edzés során, aztán másnap néhány másik magyar edzővel együtt vacsoráztunk, akkor is sokat beszélgettünk és utána is tartottuk a kapcsolatot. Ameddig itt volt, meg később is folyamatosan beszéltünk a defense-ről általánosságban, és a mi általunk használt rendszerről is és mondta, hogy tetszik az, amit a Wolves csinál, de konkrét felkérést nem kaptam arra, hogy én legyek DC, vagy, hogy bármilyen szerepet betöltsek a válogatott stábjában.
Április 27-én volt egy online beszélgetés, ahol az általa eddig megismert, védelemmel foglalkozó edzőkkel szeretett volna egyeztetni. Hanó Péter (Fehérvár Enthroners edzője - a szerk.) és én voltunk jelen, sajnos Marci nem tudott csatlakozni hozzánk. Ezen a beszélgetésen kért fel a DC szerepre és a LB edzői poszt elvállalására, Hanó Petit pedig a safety-k edzésére kérte fel, így mi voltunk az elsők, akik szerepet kaptak a majd nyáron hivatalosan is felálló új stábban.

KelAki: Ha valaki szeretne a te válogatott keretedbe bekerülni, mint játékos, akkor mik a fő szempontjaid?
Francsi: Mivel egy válogatás alkalmával már nagy tömegében minőségi keretből tudok válogatni, ezért a nyilvánvaló játéktudás mellett ami fontos, hogy alapvetően nyitott legyen arra, hogy valami újat tanuljon. Emellett nekem nagyon fontos az, hogy adott esetben jól tudjunk kommunikálni, képes legyen arra, hogy véleményt alkosson és információkkal lásson el engem és a posztedzőjét. Fontos még a munkamorál, hogy érezze, hogy megtiszteltetés címeres mezben játszani és az edzőtáborokban hajtani, valamint, hogy csapatban tudjon gondolkodni, emellett minél kevesebb sztár alürrel rendelkezzen. Úgy gondolom, képes vagyok arra, hogy elfogulatlanul válogassak, nem gondolom, hogy kiemelt előnyt vagy hátrányt élvezne bárki is a mezszíne miatt, vagy azért, hogy melyik bajnokságban játszik. Egy Div 2-es játékos is be tud kerülni a keretbe, ha megfelelő képességekkel és hozzáállással rendelkezik. 

KelAki: Szerinted mennyi időt vagy milyen feladatokat kell elvégeznie egy amerikai foci edzőnek ahhoz, hogy hatékonyan felkészíthesse a csapatát? Nekem, mint laikusnak mesélj kicsit, hogy egy pozíció edzőnek, illetve koordinátoroknak milyen feladataik vannak. 
Francsi: A feladatok száma attól függ, hogy az edzői stáb hierarchiájában hol van az illető. Egy posztedzőnek alapvetően jóval kevesebb dolga van. Nyilvánvalóan fel kell készülnie az adott edzésre, meg kell tartania az edzésen a drilleket és visszajelzést kell adni a játékos felé, meg a fölötte álló edzők számára. Egy koordinátornak ennél már sokkal több szerepe van. Nem csak a pozícióban, az egész rendszerben kell gondolkodnia és be kell gyűjtenie az információkat játékosoktól, edzőktől és adott esetben továbbítani a vezetőedző felé. Emellett feladata az általa irányított csapatrész edzésprogramjának megtervezése. Magán az edzésen is több feladata van egy koordinátornak, hiszen az edzés meghatározott szakaszaiban adott esetben a playhívások az ő feladatkörébe tartoznak, valamint a teljes csapategység munkáját kell figyelnie, értékelni és a játékosoknak visszajelzést adnia. Emellett a mérkőzésekre a game plan összeállítása is alapvetően koordinátori feladat. Nyilvánvalóan alapvetően a vezetőedzőnek van a legtöbb dolga, hiszen az ő feladata mindent megszervezni, irányítani, ellenőrizni, mindent kézben kell tartania. Delegálhat feladatokat, de utána végső soron minden információval rendelkeznie kell minden játékosról és koordinátorok, posztedzők által elvégzett munkáról. 

KelAki: Egy mérkőzésre felkészülni mennyi idő? 
Francsi: Nekem egy mérkőzés kielemzése nagyjából 2-3 órát vesz igénybe. Ha a leendő ellenfél már több mérkőzést is lejátszott, akkor ez az idő nyilván sokszorozódik. Utána, a mérkőzés elemzéséből vett adatok alapján összeállítani az edzésprogramot, game plant, amik szintén időigényesek. Egy keményebb szezonban, amikor még a rendszert is össze kell állítani és csiszolgatni, akkor volt olyan, hogy hetente közel 40 órát foglalkoztam vele, de ha jól emlékszem, 38 óra környékére jött ki átlagban, szóval sok idő megy el a focira.

KelAki: Milyen eszközöket használsz ilyenkor? Valami spéci program, vagy kockás papír és toll?
Francsi: A spéci program és a kockás papír között félúton. Excelt használok. Most már, így az évek alatt egy elég komoly Excel-táblát hoztam össze. Vannak benne függvények és képletek, amik már hatékonyan számolnak és abba írogatom az adatokat.  Sokszor már én is úgy érzem, hogy túlságosan részletesen lebontva elemzem a meccseket, de cserébe nagyon hasznos információkat lehet belőle szerezni. 

KelAki: Úgy tudom, hogy vezeted a mérkőzések statisztikáit és sok adatot lehet megtalálni a francescosports.blogspot.com oldalon. Rengeteg érmed van hazai és osztrák bajnokságokból. Hogy áll most az all-time eredményed?
Francsi: Most épp nem tudom. Sokáig vezettem, de három éve elszállt a hard drive, amin voltak a korábbi statisztikáim, de persze ki lehetne számolni. Majd lehet, hogy meg is teszem, ha időm engedi.

KelAki: Van, ami különösen kedves számodra? 
Francsi: Sok van, de az biztos, hogy a meccsek meccse nálam a 2008-as bronzmeccs volt, ahol a Tirol Raiders ellen nyertünk. Az egy osztrák junior (U19-es - a szerk.) meccs volt és az akkori junior csapatunkkal gyakorlatilag Európa harmadik legjobb utánpótlás csapatát győztük le. Utána Dániából, meg sok más helyről, más külföldi edzőktől is kaptunk gratulációkat, hogy milyen szép eredményt értünk el. Az egy óriási meccs volt. 

Aztán 2013-ban a HFL-döntő volt nyilván egy másik olyan benchmark a pályafutásom alatt, ami nagyon fontos számomra. (Akkor 28-24-re nyertek a Hurrikánok a Wolves ellen - a szerk.) 


Nagyon sokat jelentett az is - és nyilván egész más körülmények között -, amikor Szekszárdon sikerült egy osztállyal feljebb juttatni a csapatot. Divízió 2-ből Divízió 1-be jutni akkor és ott, az nagyon jó érzés volt, főleg, hogy Szekszárd egy kis közösség, egész más ott megélni a sikereket és a kudarcokat. Ott egy győzelem után az utcán számomra teljesen ismeretlen emberek gratuláltak néha, ami nagyon meghatott. Az osztálylépés után a csapat még a Szekszárd Büszkesége-díjat is átvehette a polgármestertől.
Végül a 2018-as HFL bajnoki győzelem, ami óriási dolog volt és nagyon élveztem.
Mindig az adott szinten elért siker volt az, amit ha elértem, az különleges és kedves volt számomra. 

KelAki: Mik a 2022-es tervek? 
Francsi: Nagyon könnyen megfogalmazható: a HFL címvédés és egy jó válogatott program ősszel. 

KelAki: Van egy csodálatos feleséged Vica, aki nagyon támogat téged. Amikor megismerkedtetek már jelen volt a foci az életedben, de hogyan találkoztatok és hogy viseli a focis életed? 
Francsi: Ebből a szempontból ez nagyon jó, hogy mondhatni a focin keresztül ismertük meg egymást. Amikor elkezdtünk még annak idején találkozgatni, már akkor teljesen egyértelmű volt számára, hogy a foci milyen szerepet tölt be az életemben. Pontosan tudta, hogy mit kap, mire számíthat és a mai napig abszolút támogat. Annak idején az esküvőnk dátumát is a HFL-szezon utánra tűztük ki, a nyaralásokat is a football-naptárhoz időzítjük. 


KelAki: Záró kérdésként kíváncsi vagyok mit vársz a hétvégi Cowbells elleni találkozótól?
Francsi: Természetesen győzelmet. A Cowbells egyébként is crosstown rival, ellenük mindig plusz érték játszani. Úgy gondolom, jelenleg a mi offense-ünk a legerősebb a HFL-ben, még úgy is, hogy nincs import játékosunk, illetve a defense-ünk sem lett gyengébb tavaly óta. Alapvetően jó eséllyel vágunk neki a hétvégi mérkőzésnek, de nagyon fontosnak tartom egyrészt, hogy minden csapategységünk kihozza magából a lehető legtöbbet, illetve azt, hogy véletlenül se vegyük félvállról a mérkőzést. Minden meccsre ugyanolyan jól fel kell készülnünk és jól kell játszanunk, nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy csak a Fehérvár Enthronerst tartjuk célkeresztben.

Szeretném, ha okos, higgadt játékkal letennénk a névjegyünket a hétvégén a Cowbells ellen, megalapozva egy erős menetelést a Hungarian Bowl győzelemig.

Az interjút készítette: Kelemen Ákos
Közreműködött: Balizs Benedek
Fotó(k): Kardos Gábor, Radó Norbert, 

Kiadó felület 660x82


Budapest Wolves 2
Levelek Spartans

Budapest Wolves 2 Levelek Spartans
Időpont: 2022.7.17. 18:00
Helyszín: Div2 elődöntő az Angyalföldi Sportközpontban
Labdázz vele!
Eredmények.com
Amerikai foci live scores